Tips och råd inför seglingen

In- och utcheckning samt vad man bör ta med sig
Våra båtar är fullständigt utrustade med köks- och bäddutrustning  mm. Det ni behöver är endast personliga tillhörigheter.

 

Bra att ta med är större badhandduk, solglasögon, sololja (hög faktor), vindjacka (sjöställ och stövlar behövs oftast ej). Packa i mjuka bagar istället för i hårda resväskor, som inte går att stuva ombord.

 

Kontrakterad tid för incheckning är kl. 17.00. Ofta är båten färdig tidigare och då kan incheckning ske. Båten skall vara urplockad och färdig för inspektion senast klockan 09.00 utcheckningsdagen och då ska dieseltanken vara fylld.

 

Genomgång av båten

Det är viktigt att gå igenom båten noga och pricka av den utrustning som finns ombord. Kolla att lanternor och innerbelysning fungerar korrekt. Prova ankarspel, spis och toaletter. Om något inte fungerar korrekt, saknas eller är trasigt så notera det i inventarieförteckningen. Dokumentera gärna med ett foto med digitalkamera eller mobil.

 

Var säker på att du vet var man kopplar om vattnet mellan vattentankarna, var man byter säkring till ankarspelet samt var reservsäkringarna finns. Fråga hur många liter vatten tankarna rymmer.

 

Under seglingen

Om något inträffar under seglingen, något går sönder eller upphör att fungera, är det viktigt att snarast möjligt meddela hamnkontoret där du hämtade båten. Telefonnummer finns i den pärm med båtpapper som du fått när du tog över båten.

 

Speciellt viktigt är det att ha kontakt med basen om en annan båt råkat skada din båt. Ofta måste du då också kontakta hamnpolisen för att få händelsen dokumenterad. Detta gäller även om båten är helförsäkrad med självriskeliminering.

 

Båtens utrustning

Alla båtar har sjökort över aktuella områden samt bestick och hamnpilotböcker. Det finns GPS med plotter, fart- och vindlogg, VHF, nödraketer samt EPIRP. Båtarna har ankarspel med kätting. Det finns gummijolle och åror (utombordare till jollen kan hýras separat). Lakan och handdukar finns i ett separat servicepaket där slutstädning ingår. Detta kostar mellan 65 och 115 euro beroende på båtens storlek. Det flesta båtarna, cirka 95 procent, har rollstor. Alla har rullfock, sprayhood samt biminitop.

Behörighetskrav

Två personer ombord ska ha tillräcklig kunskap att hantera båten och kunna styrka detta genom t ex förarbevis, kustskepparintyg eller liknande.


 För Kroatien gäller att en person ombord ska ha VHF-certifikat.

Kapten kan hyras

Om du inte vill, eller kan, segla själv kan du hyra en professionell kapten genom oss.

 

Det kostar 130 till 150 euro per dag samt mat till kaptenen. Men besättningen behöver ändå hjälpa till med vissa göromål, t ex vid tilläggningar.


Man kan även hyra värdinna/kocka för 110 till 130 euro per dygn plus mat.