Västindien, Windward Islands

Våra båtar i Västindien (klicka på en båt för mer information)

Vår nya bas

Om området

Seglarnas paradis, Västindien... Finns det något område som lockat mer? Finns inte drömmen om att någon gång segla i Västindien hos i princip varje seglare, gammal som ung?

   Finns det något annat område i världen som kan erbjuda samma natursköna
vyer, prunkande färger och ett sådant idealiskt segelväder som de små Antillerna?
   Speciellt runt Grenadinerna där det klara vattnet, den fantastiska snorklingen eller dykningen och den stadiga vinden kan knappast vara bättre för den hängiv- ne seglaren.
   Öarna norr om Martinique, det område som kallas Leeward Islands, är generellt sett mer exploaterade än öarna söder om Martinique, de s k Windward Islands.  

   Vindarna är mycket stadiga passad- vindar kring nordost eller sydost.
Det är sällan som vindarna ligger under 6-8 m/sek. Ofta förstärks vindarna vid de bergiga öarnas norra och sydliga kuster
och du måste alltid vara beredd på snabba vindkantringar och vindökningar. Under sommarsäsongen (kallad the dry season) från december till april kommer nederbörden oftast i form av snabba, häftiga regn, så kallade squalls.
   Under den våta säsongen, då det också av naturliga skäl är fuktigare och något högre temperatur, finns det risk för mer omfattande regnskurar. Det är framförallt squalls som seglaren måste passa sig för. Det finns två typer, den svarta och de vita.

   De svarta syns på långt håll och består av intensiva, men mycket lokala,regn- skurar med kraftiga vindstyrkor, ofta upp
emot 20 m/sek. De följer vindriktningen och det är ofta möjligt att styra undan om man upptäcker dem på håll. Om du inte lyckas styra undan bör du reva i tid och vara på alerten när vädret kommer över dig.

   De vita squallsen är knepigare, men inte lika vanliga som de svarta. De upp- träder ofta på öarnas läsidor och det är svårare att upptäcka dem på håll.

   Du kan se att vattnet plötsligt börjar
koka och att ytan snabbt täcks av vita gäss. Då är squallen nära och du måste reagera snabbt.
   Orkansäsong är det från juni till novem- ber och de mest drabbade månaderna är från augusti till oktober.